Home > Articole fotografie > Diafragma foto – Luminozitatea

Diafragma foto – Luminozitatea

diafragma-fotograficaDin punct de vedere constructiv, diafragma reprezinta un ansamblu de lamele(ce formeaza un orificiu cu diametru variabil) si este pozitionata in centrul optic al obiectivului, paralel cu lentilele acestuia. Diafragma permite patrunderea sau obstructionarea luminii in camera foto.

Valoarea de diafragma

-Reprezinta  raportul dintre deschiderea diafragmei(diametrul orificiului format de suprapunerea lamelelor) si distanta focala a obiectivului.  Valoarea de diafragma se noteaza cu f si impreuna cu timpul de expunere si ISO definesc complet expunerea.

Valorile de diafragma sunt standard si au un factor de crestere de 1.41( radical din 2).

1.4; 2; 2.8; 4; 5.6; 8; 11; 16; 22; 32

Luminozitatea obiectivului

Pentru un obiectiv, prima valoare de diafragma reprezinta deschiderea cea mai mare(intra cea mai mare cantitate de lumina = luminozitatea obiectivului), iar pe masura ce valoarea de diafragma creste, deschiderea se micsoreaza( si cantitatea de lumina ce patrunde prin obiectiv scade – se injumatateste cu fiecare treapta).

Cel mai bun exemplu pentru a intelege acest principiu este urmatorul:

O fotografie realizata cu un obiectiv cu diafragma de 2.8 intr-o camera cu un bec de 100W va solicita acelasi timp de expunere ca un obiectiv cu diafragma de 4 la un bec de 200W( inchizand diafragma cu o treapta, vom avea nevoie de 2 ori mai multa lumina pentru a folosi acelasi timp de expunere ).

De aceea, in conditii slabe de lumina(in interior, la teatrul, la biserica, etc…), e bine sa ai un obiectiv ce  permite o diafragma cat mai deschisa.

Diferenta de pret dintre un obiectiv de 50mm cu diafragma de 1.8 si obiectiv de 50mm cu diafragma de 1.4 este de aproximativ 1000Ron.

Articole fotografie ,

 1. May 4th, 2011 at 05:14 | #1

  George, multumesc mult pentru articol. Explici foarte pe intelesul tuturor cam care e treaba cu valoarea diafragmei si luminozitatea obiectivului. As avea totusi cateva intrebari:
  Pentru un beginner/semi-pro se merita diferenta de pret dintre un obiectiv de 50mm cu diafragma de 1.8 si obiectiv de 50mm cu diafragma de 1.4? Ai putea te rog sa oferi un exemplu de genul becul de 100W/200W (eventual fotografii facute cu obiective diferite).
  Ce DSLR-uri recomanzi pentru low light photography? M-ar interesa o camera photo pana in 800 de dolari pe site-uri din State si cu noise cat mai scazut la fotografiile facute cu ISO 3200.
  Ce parere ai despre un Sony A580 vs Canon 60D vs Nikon D90?
  Multumesc inca o data. Astept raspuns.

 1. May 5th, 2011 at 10:45 | #1
 2. May 5th, 2011 at 23:54 | #2