Home > Articole fotografie, Fotografie > Fotografia in conditii slabe de lumina

Fotografia in conditii slabe de lumina

Modul de lucru recomandat: Prioritate de diafragma (Eu setez diafragma, aparatul imi calculeaza timpul de expunere).
FARA BLITZ.

Coltea - Slujba duminicala

Sa consideram ca suntem intr-o biserica si dorim sa facem cateva fotografii.  Am ales ca exemplu o biserica doar pentru ca am la indemana cateva fotografii din timpul unei slujbe religioase (Biserica Coltea din Bucuresti – fotografiile sunt facute la ISO 1600 si f/4 , la un timp de expunere de 1/40s). La fel de bine putem fi la o piesa de treatru sau la un alt eveniment.

In functie de lumina ambianta, aparatul va stabili  timpul de expunere necesar pentru a realiza o fotografie corecta.  Daca tinem aparatul in mana, acest timp de expunere trebuie sa fie suficient de mic , incat fotografia sa nu iasa miscata(neclara). Orientativ,  ca fotografia sa iasa clar,  timpul de expunere maxim ar trebui sa fie 1/distanta focala.   Ca exemplu,  pentru o distanta focala de  50mm , timpul de expunere  trebuie sa fie  maxim 1/50s.

slujba-coltea

Cum micsoram timpul de expunere?

Prin doua moduri:   deschiderea  diafragmei si   marirea  sensibilitatii la lumina( valoarea ISO).

O diafragma de f/1.8(sau chiar f/2.8) impreuna cu un ISO 800 sau 1600 vor stabili un timp de expunere suficient de mic pentru ca fotografia sa iasa foarte clara.

Problema intervine daca obiectivul utilizat nu permite o luminozitate atat de mare.  In conditii slabe de lumina avem nevoie de un obiectiv luminos(  cu luminozitatea  cel putin f/1.8 ). Dar si o diafragma de f/2.8 poate face fata. Obiectivul cu cea mai mare luminozitate existenta pe piata este f/1.2, iar pretul lui se apropie de 2000Euro.

Daca totusi nu dispunem de un astfel de obiectiv(luminos), pentru micsorarea vitezei de expunere ne ramane doar cresterea sensibilitatii ISO.  Odata cu cresterea ISO creste si zgomotul de imagine(granulatia). In functie de calitatea senzorului de imagine, zgomotul de imagine  e mai mult, sau mai putin vizibil. Daca la un Nikon D3000 zgomotul la   un ISO 3200 e chiar deranjant,
la un nikon Nikon D7000, abia se observa.

Articole fotografie, Fotografie , ,

  1. Sorin
    May 22nd, 2011 at 23:27 | #1

    BUNA ZIUA,
    Am citit articolul despre lumina slaba in fotografie si daca sunteti dragut as dori
    cateva sfaturi pt fotografiile in biserica unde lumina este induficienta am un EOS
    400 obiectiv standard fara blitz extern momentan, in cel mai scurt timp as dori sa
    achizitionez unul cu stabilizare.
    Multumesc
    Weekend placut

  2. admin
    May 22nd, 2011 at 23:39 | #2

    @Sorin
    Salutare,
    Ce sa-ti spun, avand in vedere performantele camerei tale foto, cele mai bune setari pentru fotografia in biserica sunt un ISO 800(dar incearca si cu 1600), prioritate de diafragma, si diafragma deschisa( in cazul obiectivului standard de 18-55mm, f/3.5). Trebuie sa tii cont ca diafragma de f/3.5 o vei avea doar la distanta focala de 18mm; cu cat maresti mai mult distanta focala, cu atat diafragma se inchide mai mult. Daca vrei sa tragi cu 50mm, vei putea folosi diafragma doar la f/5.6. Dupa ce tragi cateva cadre verifica ce viteza de expunere ti-a calculat aparatul, si daca e mai putin de 1/60s e ok, fotografiile vor iesi bine.

  3. Marin David
    February 21st, 2014 at 09:00 | #3

    Buna , am si eu o intrebare la un obiectiv 35mm f /1,8 cu ce setari asi putea merge pentru un rezultat bun sunt incepator si nu am pozat nici o data in biserica nu am blitz mersi mult.

  4. admin
    April 10th, 2014 at 07:53 | #4

    Salut!

    Pentru inceput este foarte un obiectiv foarte bun. Te vei descurca foarte bine in conditii slabe de lumina.

  1. No trackbacks yet.