Factorul de crop
Factorul de crop(sau coeficientul de multiplicare focala) este un parametru ce raporteaza dimensiunea senzorului de imagine al unui aparat foto digital la dimensinea de referinta, respectiv dimensiunea filmului de 35mm.
In fotografia clasica, formatul de referinta este considerat filmul de 35mm(36mm X 24mm). In fotografia digitala, senzorul de imagine echivalent acestui format de referinta este numit senzor full frame, si are aceleasi dimensiuni, 36mm X 24mm. Majoritatea aparatelor DSLR au un senzor de imagine semnificativ mai mic decat senzorul full frame( datorita costurilor de productie mult mai reduse.)
Formula matematica de calcul a factorului de crop pentru un aparat DSLR este raportul dintre diagonala senzorului full frame si diagonala senzorului aparatului.
Sa luam ca exemplu aparatul meu DSLR, Nikon D3000, care are un senzor de imagine Nikon DX, de dimensiune aproximativ 24mm X 16mm. Diagonala senzorului este 28,8mm(folosim formula geometrica: ipotenuza = radical din suma patratelor catetelor). Diagonala unui senzor full frame este 43,3mm.
Folosind formula de mai sus, factorul de crop pentru senzorul Nikon DX este 43,3 / 28,8 = 1,5.
Pentru a intelege mai bine, este exemplificat in imaginea de mai jos ce vede un DSLR full frame(senzor de imagine 36mm X 24mm) si, in cadranul rosu, ce vede un DSLR cu factor de crop 1,5X(senzor de imagine 24mm X 16mm), folosind aceeasi distanta focala pentru obiectiv.
Folosind aceeasi lentila, camera cu senzorul mai mic va “vedea” mai putin din imagine. De aceea se numeste factor de crop. Senzorul mai mic face crop la ceea ce vede senzorul full frame.
Unghiul de cuprindere(ceea ce “vede” camera) depinde de suprafata senzorului de imagine si de distanta focala. Daca distanta focala creste, unghiul de cuprindere scade. Si daca senzorul este mai mare, unghiul de cuprindere este mai mare.
Astfel, pentru ca unghiul de cuprindere al unui DSLR cu factor de crop 1,5X( cadranul rosu) sa se suprapuna peste unghiul de cuprinere al DSLR-ului full frame, fie miscoram distanta focala la primul cu 1,5X(Zoom out), fie marim distanta focala la al doilea cu 1,5X(Zoom in) . De aici, factorul de crop se mai numeste si coeficient de multiplicare focala.
Practic, o fotografie facuta cu un Nikon D3000(factor de crop de 1,5), cu un obiectiv cu distanta focala de 50mm va corespunde cu o fotografie facuta cu un DSLR full frame, cu un obiectiv cu distanta focala de 1,5 X 50mm , adica 75mm.
Avantajele sau dezavantajele unui DSLR cu factor de crop fata de un DSLR full frame sunt vizibile atunci cand distanta focala a obiectivului se indreapta catre o extremitate. Va fi in dezavantaj pentru o distanta focala mica(wide angle), si foarte avantajat pentru o distanta focala mare(cand subiectul este foarte departe, si vrei sa folosesti un obiectiv cu distanta focala mare, de 300mm sa zicem, la un DSLR full frame ar trebui sa folosit un obiectiv de 450mm).
Pentru majoritatea camerelor DSLR, factorul de crop este intre 1,3 si 2X
Senzorul de imagine Nikon DX, si cel Sony au factor de crop 1,5X.
Senzorul de imagine Canon APS-C are factor de crop 1,6X.
Senzorul de imagine Canon APS-H are factor de crop 1,26X.
Sursa imagine: kenrockwell.com
salut
bravo am vazut si eu ceva tehnic bine documentat acum inteleg mai bine chestia eu am luat plasa cu um fuji cu obiectiv fix 9000 si nici nu mai stiu cum se chemma prost facea pozele si l-am vindut in doua zile acum fac poze cu telefonu mai bune decit cu fuji
dita mai matahala nu facea nimimic acum stiu si eu pe ce lume sint .multumesc poate pe viitor voi reusi sa-mi iau ceva ful frame muncesc pe afara si cumpar pentru satisfactia mea.eu sint un pasionat de foto in general pentru mine nu ma gindesc la afaceri in domeniu amltele sin t sferele de afaceri care ma interesaza.
succes in continoare.